Rölyef Nedir?
Rölyef nedir sorusuna açıklık getirmeden önce sanat dalları hakkında kısa bir bilgi vermekte fayda var; bu aynı zamanda rölyefin tam olarak ne olduğunu daha iyi anlamamızı sağlayacaktır. Sanatın birçok dalı vardır, rölyef de bir görsel sanat dalıdır ve görsel sanat, göze hitap eden sanat anlamına gelir. Seramik, resim, heykel, fotoğraf, çini ve mimari başlıca görsel sanatlardır ve rölyefi de resim sanatı içerisinde incelemek gerekir.
Rölyef Nasıl Yapılır ?
Dilimize Fransızcadan geçen bir kelime olan rölyefin kelime anlamı ise “kabartma” şeklindedir. Rölyef çalışmalarda her ne kadar temel teknik kabartma olsa da, aksi şekilde çökertme tekniği ile de derinlik artırılıp daha etkileyici çalışmalar yapılabilmektedir. Rölyefi tekniğine göre eğer kabartmalarla yapılıyorsa yüksek rölyef, çökertmelerle yapılıyorsa da alçak rölyef şeklinde tanımlayabilmek mümkün. Daha az yaygın olan orta kabartma, batık ve stiacciato kabartma gibi rölyef çeşitlerinden de bahsedilebilir. Genelde günümüzde uygulananlar yüksek ve alçak rölyef çalışmalardır. Bunlara birçok taş, mermer, maden, kağıt ve ahşap üzerinde kolayca rastlanabilir.
Dünya üzerindeki en eski sanatsal çalışmalara bakıldığında birçoğunun aslında birer rölyef olduğu kolaylıkla anlaşılabilmektedir. Antik dönemde yapılmış ve günümüze kadar gelen rölyef çalışmalarına da rastlanmaktadır. Özellikle Anadolu’da yaşayan bazı uygarlıkların geçmişinde de günümüze ulaşan etkileyici rölyef çalışmaları görülmektedir.
Merak edilenlerden biri de rölyef ile heykelin farkı nedir sorusudur. Rölyefler genelde bir düzlem üzerinde ve bir konuyu temel alarak çalışılır. İnsanın dışında yaşam şartlarına veya çevre koşullarına dair önemli bilgiler sunar. Günümüze kadar ulaşan birçok rölyef çalışması çok detaylı bir şekilde incelendiğinde çok farklı anlamlar elde edilebilmektedir. Güneş tutulması, dini bir tören, savaşlar, eski eğlence şekilleri, avcılık ve hatta henüz anlamlandırılamayan bilgiler rölyeflerde yer alabiliyor. Belki de rölyef için “fotoğrafın en eski hali” tanımlaması da uygun olabilir.
Duvarlarda Rölyef Tasarımları
Birçok tarihi yapıyı gezdiğinizde duvarlarda rölyef tasarımları dikkatinizi çekebilir. Mimarilerin uygulandığı bölgeye göre yapıya ait sütunlarda, tokmaklarda, dolaplarda, çekmecelerde, tavanlarda, çeşmelerde, kapılarda ve hatta ev eşyalarında bile rölyeflere rastlanabilir. Özellikle süslemeye düşkün olan Büyük Selçuklu ve Anadolu Selçuklu mimarilerinde cami ve medresede duvarlarda rölyef tasarımları dikkat çekmektedir. Osmanlı döneminde inşa edilen yapılarda da bu tarz çalışmalar sürdürülmüştür. Rölyef tüm dünyada tarih boyunca çok ciddi örnekleri olan bir sanat dalıdır. Antik Mısır ve Yunan’dan, daha da öncesinden günümüze kadar gelen harika örnekleri bulunmaktadır. Günümüze bakıldığında bakır ustaları bu konuda imalatlara devam etmektedir. Bunun dışında duvar tipi rölyef yaptırma örneklerine şömine, kapı, davlumbaz, cumba, pergole, veranda veya niş gibi çeşitli iç mekan tasarımlarında rastlanmaktadır.
Heykeltıraş ve Rölyef
Rölyef nasıl yapılır, rölyefi kimler yapar, rölyef nerede yaptırılır? Tüm bunlar merak edilen sorulardır. Günümüzde üç boyutlu CNC makineleri ile rölyef ve oyma çalışmaları yapılabilmektedir ancak özel bir rölyef heykeltıraşların duygularını katarak ürettiği ve yapımı zaman alan çalışmalardır.
El yapımı rölyef yaptırmak elbette fiyatı ve zaman açısından daha zorlu bir süreci gerektirir ancak bu durumu yağlı boya tablo ile dijital baskı tablo arasındaki fark gibi değerlendirmek gerekiyor. Ruhu olan gerçek bir rölyef, çalışılacak olan yüzeye uygun çeşitli kesici, delici, oyucu ve diğer çeşitli ekipmanların kullanımını gerektirmektedir. Heykeltıraşlar öncelikle rölyef yapılacak olan yüzeye çizim yaparak sonrasında kabartma ve çöktürme aşamalarına geçerek rölyef yapımı işlemlerini gerçekleştirmektedir. Antik dönemden günümüze gelen rölyef çalışmalarının son derece etkileyici olmasının nedeniyse tamamen el emeği olmalarıdır.
Bizler de BUCROS olarak usta heykeltıraşlarımızla mermer rölyef yapımı, ahşap rölyef imalatı, bakır rölyef çalışmaları ve diğer birçok konuda sizlere farklı seçenekler sunarak yapılarınızı daha ihtişamlı hale getiriyoruz.
Rölyef Hangi Malzeme ile Yapılır?
Rölyef hangi malzemeler ile yapılır? En basit haliyle rölyef yapımı için kağıt kullanarak çalışmalar gerçekleştirebilirsiniz. Kağıt rölyef çalışması için uygun kağıtlar, çeşitli büyüklükte makaslar, kretuar bıçakları, kesim matı ve top ütü gibi malzemeler yeterli olacaktır; bunları kolaylıkla edinebilirsiniz. Profesyonel şekilde rölyef üretimi içinse mermer, kireç taşı, ahşap ve maden üzerine uygulamalar yapılabilmektedir. Elbette bu düzeyde rölyef yapabilmek için kesim tezgahları, iskarpela, oyma bıçakları, rende, gravür makinesi, avuç taşlama ve çok daha fazla profesyonel ekipman gerekecektir. Duvar rölyefi malzemeleri duvarda olan dış yüzey malzemesine göre seçilebilir veya yapımı istenen rölyef, hazırlandıktan sonra duvara yapıştırılabilmektedir. Rölyef yaptırmak istiyorum, duvar rölyefi yapan yerler neresi, özel rölyef imalatı gibi konularda BUCROS ile iletişim kurabilirsiniz.
Bir yanıt yazın